Till startsida
Du besöker nu gamla Medarbetarportalen som inte längre uppdateras men finns kvar till den 30 juni 2024. Därefter stängs den ned. För att besöka den nya Medarbetarportalen, vänligen gå till www.medarbetarportalen.gu.se
Måndag 08 april 07:58

Linnaeus-Palme programmet

OBS! From hösten 2022 finns det inga nya utlysningar inom programmet. Redan beviljade projekt löper enligt plan.

Genom Linnaeus-Palme programmet kan svenska lärosäten etablera långsiktiga ömsesidiga samarbeten med lärosäten i låg- och medelinkomstländer (enligt OECD:s biståndskommitté). Programmet, som finansieras av Sida, möjliggör både för utbyten för lärare och studenter på grund- och avancerad nivå (inte utbildning på forskarnivå) liksom andra aktiviteter för att bygga upp kapacitet eller stärka partnerskapet. Den första delen, Linnaeus, gör det möjligt för svenska lärare och studenter att undervisa respektive studera i länder där utbyten och stipendiemöjligheter annars är begränsade. Den andra, Palme, erbjuder lärare och studenter i låg- och medelinkomstländer att komma till Sverige för att undervisa respektive studera.

Programmet syftar till att bidra till att stärka partnerskap mellan svenska lärosäten och lärosäten i låg- och medelinkomstländer, bidra till institutionell kapacitetsutveckling och bredda intresset för utvecklingssamarbete hos unga. Utöver det strävar UHR också efter att internationellt utbyte och partnerskap ska bidra till högre kvalitet i utbildningen. Deltagande lärare får undervisa utifrån ett internationellt perspektiv, vilket ger dem värdefulla erfarenheter och kunskaper att berika sin undervisning med. Studenterna får bland annat meriterande akademisk utbildning, internationell erfarenhet, förståelse för olika kulturer och breddad kunskap i sitt ämne.

Det finns en programdel för planeringsresor, Linnaeus-Palme planering, och en programdel för lärar- och studentutbyten samt andra aktiviteter, Linnaeus-Palme partnerskap.

Utlysning och övergripande ekonomiska villkor

Medel utlyses en gång per år för varje programdel som intresserade institutioner kan söka. Detaljerad information om respektive programdel och aktuella utlysningar finns på respektive programdels sidor:

Finansieringen inom programmet ska ses som ett komplement till ett lärosätes övriga internationella samarbeten och utbyten och är inte heltäckande. Varje lärosäte förväntas finansiera en del själva såsom exempelvis för deltagande lärares lönekostnader, men även indirekta kostnader. Ersättningsgilla kostnader ska vara rimliga och följa principerna för ansvarsfull ekonomistyrning, vad avser hushållning med resurser och kostnadseffektivitet.

Alla Linnaeus-Palme partnerskapsprojekt som beviljas lärar- och studentutbyten får även ett bidrag för administration av projektet. Det finns även möjlighet att söka extra medel för lärares språkkurser, för inkommande lärare och studenters visumresor, för utvärderingsresa samt andra aktiviteter som bygger upp kapacitet eller stärker partnerskapet. Inom båda programdelarna finns det möjlighet att söka ekonomiskt stöd för deltagare med funktionsnedsättning (se vidare nedan).

För projekt som beviljas mer än 100 000 SEK (2018)/300 000 SEK (from 2019) måste slutrapporten revideras av en extern auktoriserad revisor som är oberoende och kvalificerad. Vidare instruktioner för revisionen finns på sidan för Linnaeus-Palme partnerskap och i UHRs information för ansökningsomgången.

Det finns numera möjlighet att vidareförmedla medel till samarbetspartnern inom både Linnaeus-Palme planering och Linnaeus-Palme partnerskap. Eventuell vidareförmedling ska anges i ansökan och kräver att projektägaren ingår avtal med samarbetspartnern innan bidraget vidareförmedlas.

Bidrag för deltagare med funktionsnedsättning

Deltagare som behöver pedagogiskt stöd eller särskilda anpassningar under sin tid utomlands kan söka bidrag för de merkostnader som kan uppstå. Observera att bidraget gäller för deltagare med varaktig funktionsnedsättning eller sjukdom. Det är hemlärosätet som ansöker om bidraget. Inför ansökan diskuterar projektdeltagaren sitt individuella behov av stödåtgärder tillsammans med samordnaren för funktionshinder på hemlärosätet och med den internationella koordinatorn och projektledaren på institutionen.

Med merkostnader menas de ökade omkostnader (100%) som uppkommer i samband med deltagarens utlandsvistelse och som inte finansieras på annat sätt, exempelvis:

  • transporter
  • undervisningsmaterial
  • boende
  • assistent/medföljare
  • medicinsk uppföljning, fysioterapi
  • läkarundersökning i värdlandet

 

För ansökan finns särskild blankett ”Ansökan om bidrag för projektdeltagare med funktionsnedsättningar”. Ansökan skickas in innan deltagaren påbörjar sin mobilitet.

Det är hemlärosätet som ansvarar för att tiden utomlands är anpassad utifrån deltagarens behov. Säkerställ därför att alla inblandade är överens och införstådda med vilket stöd som behövs och vad som kan erbjudas deltagaren under utbytet. För att tydliggöra vad ni kommer överens om finns ett särskilt dokument att använda, "Agreement on support for participants with special needs". I överenskommelsen beskrivs vad som krävs för att genomföra mobiliteten och vilket faktiskt stöd hemlärosätet respektive det mottagande lärosätet kan ge deltagaren. Alla dokument finns på UHRs webbplats under respektive programdel.

Information, ansökningsstöd och frågor

Fullständig information, engelska översättningar av vissa dokument och länk till ansökan finns på UHRs webbsidor för respektive programdel. Vi ber er läsa igenom all information noggrant innan ni ansöker.

Om ni vill ha ansökningsstöd eller har frågor kontakta Ansöknings- och projektstöd vid International Centre (se separat kontaktinformation).

Det går också bra att ställa frågor till Linnaeus-Palmehandläggarna vid Universitets- och högskolerådet genom att mejla till linnaeuspalme@uhr.se.

Exempel på partnerskap:

Globala studier har utbyte med Jamaica.

Träffa Camilo Arratia Toledo

Camilo är GU:s Global Swede 2021. Allt började med ett Linnaeus-Palmeutbyte.

Ansöknings- & projektstöd

International Centre
Laila Johannesson
Jenny Öjhage
icaps@gu.se

Besöksadress:
Rosenlundsgatan 4 (vån 4)

Läs mer om inspirerande projekt

Här hittar du en rapport som ger exempel på framgångsrika Linnaeus-Palme projekt och vilka effekter de haft för de samarbetande lärosätena.

LP rapport
Bild på anteckningar

Vill du bli expertbedömare?

Har du erfarenhet av internationella samarbetsprojekt inom utbildning och vill bedöma projektansökningar för EU-kommissionen?

EU-kommissionen söker externa bedömare för bedömning av internationella projektansökningar, undersökningar och analyser. Uppdragen tillsätts löpande.

Läs mer här

Sidansvarig: International Centre|Sidan uppdaterades: 2022-05-25
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://medarbetarportalen2.gu.se/internationalisering/finansiering/mobilitetsprojekt-utanfor-eu/linnaeus-palme/?skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum: 2024-05-02

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?